Intotdeuna am visat sa am casa mea, locul meu unde sa intemeiez o familie si sa fiu fericita. Poate suna a cliseu, insa asa este. Nu consider ca este un moft, este o necesitate pentru o viata de calitate alaturi cu persoana iubita. Desi momentan realitatea este putin diferita (nu am facut inca upgrade de la apartament la casa), acest lucru nu ma impiedica sa visez si sa incerc sa imi indeplinesc visul mai devreme sau mai tarziu. Stiu ca presupune un efort financiar, insa confortul unei case nu poate fi egalat si cred ca pentru cineva ca mine este o realizare unica in viata.
Bucuresti nu este chiar locul meu preferat pentru locuit, asa ca imi doresc sa evadez din acest spatiu aglomerat si sa ma asez intr-un loc linistit, la ceva km de oras. Tanjesc dupa liniste si cred ca o pot obtine doar departe de capitala. Exista clar dezavantaje ale departarii de locul unde lucrez, inca consider ca sunt dispusa sa imi asum acest risc si cred ca in cele din urma obisnuinta isi va spune cuvantul. Variante exista, doar trebuie sa le descoperi.
Cum doresc sa imi indeplinesc un vis, trebuie sa fiu bine documentata, ca doar il ridicam la rang de “ideal”, de “realizare unica”. Am fost extrem de acaparata de conceptul de “casa premium”, fiind un model de casa la care aspir si pe care sigur il voi realiza candva. Da, presupune un mare efort financiar cu amortizare ce se va face in ani de zile insa satisfactia unui lucru realizat ultra profesionist este incomensurabila. Nu consider ca elementul financiar trebuie sa ingradeasca intr-un fel, exista foarte multe site-uri si furnizori care ofera conditii personalizate, care ajuta clientul sa isi realizeze scopul in termeni monetari “normali”. Pentru mai multe tips and tricks pe acest subiect, puteti accesa site-ul celor de la Vindem-Ieftin.ro pentru idei de ultima generatie in materie.
In documentarea mea despre “casa premium” am gasit proiectul jurnalistului George Buhnici si am fost fascinata de mobilizarea de forte pe care a facut-o pentru a realiza un vis sustenabil si extrem de ingenios. Asa imi doresc si eu sa fac peste cativa ani si consider ca am deja baza de pornire, cel putin in materie de idee principala ce sta la baza proiectului.
Pentru cei care nu stiu deja, George a construit de la zero o casa pasiva premium, avand nevoie de 3 ani pentru a aduna toate informatiile necesare. Casa a fost proiectata cu o echipa de arhitecti din Cluj, fiind o arie nu foarte explorata in Romania, din cauza complexitatii si a efortului financiar pe care clientul trebuie sa il faca in acest sens. Finalizarea casei s-a soldat cu un real succes, casa lui obtinand certificatul de “casa pasiva premium”, a 9-a de acest fel din lume si prima din Romania si Europa de Est. Bine, cheltuiala totala se ridica momentan la suma de 177.000 de euro, insa nu vreau ca aceasta informatie sa ma afecteze intr-un fel. Eu tot visez 🙂
Pentru inceput, a pus bazele conceptului bazandu-se pe pilonii unei case pasive premium, “Biblia” oricui aspirant in acest domeniu:
- Smart – aplicatii inteligente care se pot seta si controla de la distanta, deci nu trebuie sa te afli efectiv in casa.
- Eficienta energetica – marcheaza conceptul de “casa ce se intretine singura”, dand nastere ideii de premium/pasiv: consuma minimum de energie si pierde foarte putina energie. Super tare, nu?
- Materiale sustenabile – aici se refera in primul rand la relatia cu mediul, o casa extrem de prietenoase cu factorii externi, cladita din materiale reciclabile, cu o energie inglobata mica;
- Siguranta – structura casei este din CTL, un material mai rezistent de sute de ori decat betonul, dar si extrem de eficient din alte puncte de vedere (izolatie buna, consum de energie redus);
- Confort – este imposibil sa nu te simti bine intr-o casa construita dupa niste parametri siguri, 100% eficienti si prietenosi cu mediul. Asa cum am spus mai sus, aceasta casa smart se intretine aproape singura, asa ca umiditatea, temperatura si nivelul de oxigen o sa fie intotdeauna la cote ideale pentru confortul locuitorilor sai.
- Automatizare – aplicatiile puse la dispozitie ajuta casa sa gandeasca singura si sa isi personalizeze functiile sa se muleze pe cerintele locuitorilor. Feedback-ul este dat in timp real si tot consumul este transparent, ce arata in timp real rezultatele unui astfel de sistem. Practic casa este un organism ce functioneaza in armonie pentru confortul locuitorilor.
Ce idei mi-au placut mie cel mai mult la acest proiect? Nici nu stiu de unde sa incep… Sunt prea mult pentru a le enumera in acest articol, insa voi incerca sa formulez cateva fraze pe intelesul tuturor, inclusiv al meu, pentru ca exista niste termeni care ma depasesc. Cititi in continuare, va rog 🙂
In primul rand, elementul cel mai important al unei case premiul este izolatia. Acest lucru nu este valabil doar pentru casa premium, ci si pentru o casa sau un apartament construit in conditii normale ale bugetului. Mai pe intelesul nostru, daca o casa este izolata bine, pastreaza caldura in interior si impiedica pierderile in exterior. Adica se consuma mai putina caldura si factura o sa fie cu o valoare mica. In plus, zgomotele din exterior sunt reduse la minimum. Simplu:) Casa lui George evident este high tech si nu foloseste polistirenul de toate zilele pentru izolatie. Ridica nivelul si foloseste vata bazaltica, pe care o lipeste pe structura de CLT. Suna complicat, insa este o solutie extrem de simpla si eficienta, specifica denumirii de premium, ce se bazeaza pe doua elemente care izoleaza. Aceleasi elemente le-a plasat si pe acoperis si a optat pentru ferestre foarte mari. Ce m-a surprins a fost faptul ca Georghe aeriseste extrem de rar, lucru pe care nu prea il vad posibil in cazul meu, pentru ca eu sunt obsedata de aerisit si lasat geamurile deschise, indiferent de anotimp. El s-a bazat foarte mult pe izolatia casei si pe sistemul de ventilatie instalat, care recircula aerul in casa spre anumite puncte cheie si la final il scoate afara. Suna putin SF, insa este un model care garanteaza eficienta. Un alt aspect care m-a amuzat a fost faptul ca el a afirmat ca trebuie sa fie atent la cati oameni invita intr-o zi in casa, pentru ca un numar foarte mare de persoane ce respira in acelasi spatiu ii ridica temperatura camerei cu chiar 4 grade, uneori aceasta ajungand sa fie mai mare decat temperatura de afara 🙂
Next este eficienta energetica pe care si-o asigura cu panouri solare pe casa ce capteaza energia solara si produc electricitate. O actiune responsabila dar si extrem de costisitoare as putea zice. La inceput nu si-a dat seama de importanta acestui lucru insa pentru a obtine certificarea de casa premium, a trebuit sa ii acorde atentie. Are doua locuri unde le-a amplasat, pe acoperis si in foisorul din spatele casei si au o putere instalata de 18KW. Acum depinde si de vremea de afara, in zilele noroase nu prea se intampla asa:) Cu ce il ajuta aceste panouri? In primul rand genereaza electricitatea necesara in casa. Intregul sistem este dependent de aceasta sursa. Are propria sa pompa de incarcare a masinii electrice, sursa fiind evident locul cu panourile instalate. In plus, are un sistem de degivrare. Da, a avansat de la omul de rand la omul care doar apasa pe un buton si totul se dezgheata in jurul sau. Are acest sistem in asfalt iar cand ninge sau totul in jur ingheata, apasa pe buton. Suna super bine. Ca utilizare, panourile se intretin usor, se spala usor, doar trebuie mare atentie la sistemele de prindere achizitionate, pentru ca sunt fff grele si trebuie gasita cea mai buna varianta pentru fixarea lor. Ce mi s-a parut super interesant este faptul ca George este prosumator, adica surplusul de energie il vinde catre Enel, deci extra profit pentru amortizarea investitiei. Cei care sunt interesati de aceste panouri pot accesa chiar si un program initiat de Guvern care se numeste “Casa Verde”, unde persoanele fizice primesc 20.000 de lei pentru a incepe acest proiect, diferenta pana la valoarea totala fiind suportata de acestea.
Urmatoarea inventie premium sunt usile instalate, mai precis usile de interior Porta Doors. Aici as vrea sa ma mandresc, pentru ca si eu am in apartament usi de la Porta, nu atat de elevate, dar Porta nevertheless. Aceste usi au fost facute pe comanda de catre Porta, care a desenat o varianta personalizata speciala pentru casa premium. Usile sunt prevazute cu grile de ventilatie, cu prag de aluminiu si izoleaza fonic o camera de alta. Ce mi s-a parut super tare este iluzia optica ce se creaza atunci cand inchizi usa. Aceasta fiind vopsita in aceeasi culoare cu peretele da senzatia de un perete gol, fara usa. Este un efect de camuflare foarte interesant si bine gandit. La capitolul izolare fonica sunt total de acord cu acest feedback, varianta mea mai “saraca” de usi confera o izolare foarte bune, de care sunt extrem de multumita.
Am fost foarte fascinata de acest concept si il voi urmari in continuare pentru ca imi place sa vad cu lucrurile evolueaza constant. Imi place sa vad cum anumiti oameni isi depasesc limitele si se implica in proiecte de success, chiar daca provocarea este mare. Casa pasiva premium pentru mine este o provocare, insa este un lucru realizabil, indraznet si foarte bine argumentat in contextul actual. Iti asigura confortul necesar, chiar mai mult decat ai avea nevoie in unele cazuri si iti garanteaza faptul ca esti o persoana responsabila cu mediul, dar si cu tine. Sper ca v-a placut articolul si ca am reusit macar sa va trezesc interesul pentru acest subiect.
Articol scris pentru Spring SuperBlog 2019, proba 7.
1 Comment