E-mobility – un rau necesar

Toata lumea foloseste termenul de “secolul vitezei” pentru secolul XXI si pe bune dreptate, pentru ca viteza ne defineste fiecare actiune. Avem din ce in ce mai putin timp pentru noi, dar in acelasi timp dorim sa progresam, sa cunoastem, sa evoluam. Suntem destul de complicati ca fiinte umane, insa aceasta complexitate ne face unici si ne ajuta sa realizam lucruri marete.

Atunci cand suntem intrebati cum vedem o societate a viitorului, raspunsurile sunt variate si fiecare descrie subiectiv acest concept, in functie de experientele si nevoile sale. Daca ma intrebati pe mine, termenul de e-mobility defineste acest tip de societate, insa este mult mai larg si implica mult mai multe lucruri. Va explic imediat…

Consider ca aici nu vorbim doar de “ecosistemul de e-mobility” adica vanzari auto, masini din ce in ce mai puternice, electrice si prietenoase cu mediu. Implicam clar si aceasta categorie, insa nu consider ca trebuie sa se opreasca doar aici:) Este adevarat, industria de masini este in plina ascensiune si departamentele de R&D lucreaza intens sa se intreaca in realizari. Idei sunt, posibilitati sunt, avem nevoie doar de oameni straluciti cu resursele necesare. Vorbim despre o simbioza intre resursa umana si cea materiala. Vorbim de resursa umana, de mintea omului care poate sa sparga munti atunci cand doreste, care se poate adapta si crea lucruri de neimaginat daca i se acorda resursele materiale necesare. Exemple? Masinile electrice, energia verde, statii de reincarcare, un intreg concept si modalitati de mediatizare si constientizare asupra necesitatii conceptului eco. Toata aceasta munca are deja rezultate si din ce in ce mai multi oameni adera la aceste idei de inovatie si fac toate eforturile necesare pentru a le implementa in multe locuri. Personal, imi doresc din suflet un Mercedes-Benz EQC, pentru avantajele sale. Chiar daca nu am carnet, macar pot sta in dreapta si sa m bucur de drum 🙂

Trecand peste acest aspect si revenind la intrebarea importanta, societatea viitorului porneste de la constientizarea unor necesitati. Daca ai o persoana care nu crede in evolutie, nu va evolua nici ea o data cu stiinta, va stagna. De aceea spun ca e-mobilitate nu defineste un singur concept, ci un intreg progres, pasi marunti, insa semnificativi care duc spre evolutie. Sigur vi s-a intampla sa va certati cu bunicii vostri asupra avantajelor platilor on-line. Voi spuneti ca este mult mai usor si rapid plata online, ei iti spun ca tot plata cash cu factura printata este cea mai sigura. Vedeti? Evolutie… Sau de ce sa tinem banii pe card? Daca se intampla ceva si ii pierdem ???Haide sa ii scoatem si sa ii tinem in casa, ca pana la urma, “ce-i in mana nu-i minciuna”. Mai am 1000 de exemple, insa ati prins ideea. Mobilitatea inseamna acceptarea noului si imbratisarea acestui concept.

De exemplu, eu cred ca peste 100 de ani nu vor mai exista televizoare ci doar o holograma pe care o poti manevra usor si de oriunde. Tehnologia se modifica de la o ora la alta, aduce schimbari majore, unele de care nici macar nu suntem constienti. Ma imaginez intr-un fel de Star Wars, unde totul este digital, de la locuinte, la electroscanice, la masini. Aprope orice capata un nou sens daca tehnologia iti permite si sigur vom avea resursele necesare. Peste ceva timp, vom vedea ca aceste schimbari sunt indispensabile si nici macar nu putem sa mai traim fara ele, pentru ca ne intra in obisnuinta sa le folosim. S-au tot facut filme futuriste despre un viitor extrem de hi-tech, insa dupa cum ati observat, toate au un mod de abordare subiectiv, pentru ca fiecare vede viitorul diferit si transpune acest lucru pe pelicula.

Pun mare pret pe online si consider ca si aici vom vedea o mare evolutie, totul bazandu-se pe un simplu click. Magazinele vor disparea si nu va ramane decat omul cu laptopul pentru a-si alege tinuta preferata. Si cum poate vedea haina fizic? Printr-o holograma:) Apasa pe un buton, vede articolul, il studiaza si il comanda pentru acasa. Magazinele dispar, precum si cele de cumparaturi. Totul se realizeaza acasa, prin simple apasari de buton, nefiind nevoie de prezenta fizica intr-un anumit loc.

Telefoanele vor disparea si ele, fiind doar un miiiiic dispozitiv conectat cu urechea noastra. Ne vom gandi la persoana pe care vrem sa o apelam si ca prin magie, suna:) In afara de asta, mesajele scrise vor aparea intr-o holograma activata de acest dispozitiv, pe care le vom vedea oriunde suntem, exact in fata noastra, in timp real.

Calculatoarele vor fi din ce in ce mai mici, pliabile, de luat chiar si in buzunar si accesat oricand. Recent am vazut un model de telefon care se pliaza, deci spre forma aceea bat cu gandul. Vom avea accees oricand la informatii, intr-un mod simplu si care sa nu solicite mult spatiu. Putem proiecta informatiile oricand si manevra cu usurinta in orice spatiu.

Pana si treburile casnice se vor realiza mai usor, pentru ca toate electrocasnicele vor avea comanda automata si vor face ele treaba pentru tine. Imaginati-va un aspirator care merge singur, sau o masina cu cos de rufe care se umple sigura si isi alege programul ideal. Eventual le puteti programa atunci cand sunteti la serviciu, pentru a va putea relaxa acasa, fara zgomot 🙂

Mintea si imaginatia ne pot duce in multe directii, important este sa imbratisam schimbarea. Pasii mici, dar importanti, pot schimba mentalitati si pot ajuta omul sa evolueze putin cate putin, in fiecare zi. Viitorul este in fata noastra, doar trebuie sa intindem mana spre el. Chiar daca multe lucruri cu care ne-am obisnuit dispar, consider ca este un rau necesar pentru evolutia noastra ca oameni, care constientizeaza importanta tehnologiei si se adapteaza corespunzator.

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2019, proba 2. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s