Ciocolata, cititul si serotonina

Mintea umana este uluitoare si este foarte important sa stim sa avem grija de ea si sa ne gestionam emotiile si efortul pe care il depunem la munca. Supararile, stresul si un stil de viata dezordonat ne pot afecta si ne pot destabiliza anumiti indicatori din organism care sunt esentiali pentru fericirea noastra.

Daca tot vorbim de fericire, tu de cate ori te-ai simtit fericit in ultima saptamana? Aici clar nu ne referim la realizari marete, la castiguri mari sau la lucruri grandioase ce poate se realizeaza o data in viata. Vorbim despre lucruri marunte, lucruri mici si aparent nesemnificative care genereaza serotonina, sau hormonul fericirii, o substanta secretata de organismul nostru si care ne face sa ne simtim bine.  

Fiecare om are cantitatea sa genetica de serotonina, insa aceasta trebuie sa fie alimentata mereu, pentru ca in functie de cele traite sau consumate, poate creste sau scadea. Ajuta mintea ta sa fie fericita si nu uita sa iti acorzi momente mici, dar importante, de fericire, pentru ca iti pot defini stilul de viata, dar si viitorul.

Cum putem sa ne mentinem un nivel de fericire ridicat? Am descoperit eu doua optiuni, 100% personalizate pe stilul meu de viata si pe preferintele mele.

  1. Ciocolata

Iubesc ciocolata si nimic nu se compara cu momentul acela in care rup o bucatica dintr-o tableta si incep sa o mananc. Totul pare un ritual, de la fosnetul ambalajului, la “crack-ul” tabletei, ce anticipeaza clar un moment de rasfat si fericire. Iubesc acea senzatie in care imi dau seama ca receptorii de dulce au atins zaharul si de acolo, restul este istorie, o istorie care se multe ori se termina cu un ambalaj gol. Sa nu va imaginati ca fac acest lucru in fiecare zi, pentru ca nu imi doresc sa acumulez kilograme in plus, insa simpla placere de a avea un moment dulce pentru mine nu se poate compara cu nimic. Simt cum serotonina este secretata, pentru ca ma simt mai bine, mai usoara, mai fericita. Stresul dispare si raman doar eu cu tableta mea de ciocolata, care imi spune povestea proprie. Este minunat. 😊

Am descoperit recent ciocolata cu lapte Roshen Lacmi si sunt extrem de incantata de variantele pe care le-am incercat pana acum, pentru ca sunt deosebite si deferite de alte brand-uri din comert. Sunt combinatii interesante, unice si extrem de delicioase, in care ciocolata se distinge minunat fara de umplutura si explozia de senzatii este minunata. Momentan preferata mea este Panncota cu capsuni, dar mai am variante de experimentat, asa ca revin cu un update aici.  

  • Cititul

Consider ca o carte buna se poate compara cu o bucata buna de ciocolata cu lapte Lacmi. Iubesc sa citesc si atunci cand descopar o poveste care sa ma incante, nu o las din mana pana nu o termin. Unii poate nu ar pune pe acelasi loc ciocolata cu cititul, insa avand in vedere ca eu mananc ciocolata atunci cand citesc, consider ca am un ritual propriu de care nu ma dezic si pe care il ador. Este momentul meu de relaxare si de visare, momentul in care uit de griji si de stres si pur si simplu traiesc impreuna cu personajele mele preferate povestea lor. Serotonina clar secreta organismul meu, pentru ca ma simt atat de bine dupa o ora sau chiar mai mult de lectura si imi dau seama cat de bine se simte si corpul meu pe interior.

Conteaza mult sa iti acorzi acel “me time” si indiferent de preferintele personale, satisfactia faptului ca ai facut ceva pentru tine si pentru sufletul tau nu are cum sa nu te umple de fericire, de recunostinta si de … serotonina. 😊   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s