Recunosc, nu sunt o foarte mare experta in ultimele aparitii tehnologice in materie de case, insa imi place sa fiu informata. In urma cu 1 an ne-am mutat intr-un apartament nou si desi nu se compara din punct de vedere dotari cu casele scumpe aparute, suntem fericiti. Cel mai mare plus il constituie economia de energie pe care o facem si acest lucru se simte clar la facturi. O casa bine izolata este o casa care asigura un mare confort, dar si o siguranta financiara mai mare. Spre exemplu, factura noastra la caldura iarna este de maxim 200 de RON, in timp ce mama mea, intr-o casa fara izolatie, construita in anii 50 plateste mai mult de dublu, fara sa simta nici jumatate din confortul si caldura pe care o simtim noi. Foarte multa energie se pierde prin peretii de caramida sau prin tamplaria care nu este izolata corespunzator. Doar comparand “vechi” cu “nou” avem deja multe diferente… Dar ce se intampla atunci cand compari conceptul de “nou” cu cel de “activ”? Difertenta este ca de la cer la pamant si despre asta o sa incerc sa vorbesc in acest articol.
Inainte sa ne cumparam apartamentul am vazut foarte multe proiecte de case care ne-au fascinat, dar din lipsa se resurse am incercat sa cautam ceva bun la un pret mai modest. Este foarte greu sa faci compromisuri atunci cand iti cauti locuinta ideala pentru ca la inceput, toate sunt prioritare si nu vrei sa renunti la nimic. Asa am facut si noi insa pe masura ce realitatea ne lovea, renuntam incet incet la anumite pretentii. In cautarile noastre am ramas cu gandul la casa activa, din punctul meu de vedere solutia viitorului si cea mai reusita idee in materie de imobiliare. Cand am vazut pretul, am renuntat instant, insa acest lucru nu m-a oprit sa visez si sa va impartasesc si voua idealurile mele in materie de case inteligente si extrem de bine proiectate. Poate in viitor voi avea banii necesari pentru o asemenea investitie 🙂
Exista mai multi piloni care sustin conceptul de casa activa, printre acestea fiind “confortul” si “eficienta energetica”. Desi se investete in faza initiala destul de mult in acest proiect, cheltuielile se amortizeaza rapid, doarece acest tip de acasa consuma foarte putin si produce o mare cantitate de energie pe care o foloseste in favoarea locuitorilor sai. Pe scurt, iarna nu este nevoie sa apelezi mult la centrala, pentru ca acest tip de casa produce energia necesara si o conserva astfel incat factura la finalul lunii sa fie aproape zero.
Toti stim conceptul de “green energy” si vedem ca este un element promovat din ce in ce mai des, atat de utilizatorii industriali cat si de cei casnici. Multe companii acum prefera metode alternative de producere a energiei si inoveaza constant pentru a oferi experiente eficiente utilizatorilor. Asa cum o fabrica se poate baza mai mult pe panouri fotovoltaice pentru a obtine energie, asa si un utilizator casnic poate sa faca acest lucru, ajutand mediu si ajutandu-se si pe el in materie de cheltuieli. Exista idei din ce in ce mai bune si targete de eficienta energetica bazate pe amprenta de carbon redusa, care trebuie respectate si implementate, dar nu pentru ca o institutie spune acest lucru ci pentru ca mediul inconjurator incepe sa dea semne alarmante ce trebuie sa ne trezeasca la realitate pana nu este prea tarziu. Sigur multi ati auzit de dezvoltare durabila si stiti clar ca primul lucru pe care pune accent este energia alternativa, obtinuta din surse sustenabile si eficiente. Sau daca nu iti plac acesti termeni, gandeste-te simplu: investesti mai mult in prima faza, insa banii ti se intorc in scurt timp si chiar cu profit. Simplu, nu? Este o situatie win-win cu o mare satisfcatie la final, cu beneficii pe termen foarte lung.
Cheia succesului pentru o casa activa se defineste inca din faza de proiect. Conteaza enorm ce materiale sunt folosite si echipa care se contracteaza pentru design. Unii spun ca sunt case futuriste, eu spun ca sunt case profesionist conturate, care imbina un design usor diferit cu reguli energetice evidente, menite sa imbunatateasca stilul de viata al locuitorilor. Cum zice vorba aceea “tonul face muzica” asa si in cazul nostru “materialele folosite definesc gradul de eficienta” pentru ca ele sunt baza construirii casei. Renuntam la caramida, optam pentru lemn si inclinam spre materiale care respecta mediul inconjurator, cu o durata de viata mare si o putere de izolare extrem de buna (vata bazaltica sau CTL).
Asa cum noi avem nevoie de lumina, asa si casa are nevoie de razele soarelui dar nu doar pentru incalzire, ci si pentru a produce energie. Stiti ca va spuneam de facturi aproape inexistente, nu? Se produce energie si se pierde foarte putina, fiind extact ceea ce trebuie pentru un stil de viata sanatos. Un mare MUST il constituie ferestrele mari care trebuie neaparat sa fie prezente, pentru a permite luminii sa patrunda. Panourile fotovoltaice capteaza orice raza de soare si ajuta casa sa se autosustina. Considerati aceasta casa ca un organism, ce primeste ceea ce ii trebuie, asimileaza si recircula resursele primite pentru a obtine un anumit rezultat.
Citind diferite aspecte despre acest tip de casa am gasit cateva elemente care m-au surprins. Nu sunt prezente in toate casele, insa acest lucru tine foarte mult de proiectul pe care proprietarul il gandeste cu echipa de arhitecti. Primul lucru este dotarea tehnologica si aici putem enumera: pompe de caldura aer-apa, sisteme de ventilatie, sisteme de recuperare a caldurii si sisteme de izolare fonica. Pare SF in Romania zilelor noastre, insa se poate. Pe scurt si pe limbajul meu atehnic, aceasta casa se poate gestiona singura. Nu este nevoie neaparat sa dai drumul la geamuri, asa cum facem la casele obisnuite, avem sistemul de ventilatie care elimina aerul din acasa si trage aer de afara. Si daca va ganditi ca exista unele sisteme ce se pot inspira din prognoza meteo si stiu ce au de facut astfel incat parametrii casei sa fie in regula, parca lucrurile devin serioase. Ce-i drept, este putin complicat, insa un alt plus al acestei case active este faptul ca ai parte de consultanta si lucrurile prind amploare pe zi ce trece. Probabil trebuie sa treci o data prin toate anotimpurile pentru a stabili un mod de lucru tu+casa, insa dupa ce perioada de acomodare s-a terminat, incepi sa te destepti si sa te uimesti cum ai putut sa traiesti fara acest concept.
Sper ca am reusit sa va conving de beneficiile acestui concept. Poate nu toti aveti bani pentru a cumpara acest tip de casa, insa macar puteti promova acesta realizare si puteti sa scrieti cat de mult puteti despre casa activa, despre un concept revolutionar si de viitor, care continua sa se extinda si sa capete importanta.
Articol scris pentru Spring SuperBlog 2019, proba 5.