De multe ori mi se intampla sa am emotii la elementele pe care le stapanesc cel mai bine, pentru ca am in minte sute si sute de scenarii si imi este frica sa nu gresesc. Aici ma refer la gasirea cuvintelor in recenzii de carte. Uneori nu imi este greu sa ma exprim datorita experientei pe care o am in acest sens, insa in anumite situatii este extrem de dificil din cauza emotiilor dar si a faptului ca imi doresc sa demonstrez ceva.
Nu voi recenza insa o carte in adevaratul sens al cuvantului ci mai mult voi face o paralela intre o carte citita recent si o situatie actuala, si anume relatia de cuplu cotidiana vs cea fictiva, cu gasirea de elemente comune. Imi plac foarte mult romanele de dragoste si chiar ma consider o cititoare pasionata a acestui gen, deoarece imi place foarte mult sa fac anumite paralele intre realitate si fictiune. Chiar daca uneori unele lucruri sunt putin “fortate”, asta nu inseamna ca nu ma agat ca o sentimentala de orice element comun si ii caut corespondent in viata reala. Chiar daca folosim termenul de “fictiune”, trairile si sentimentele umane pornesc de la oameni REALI care SIMT si IUBESC. Daca noi nu am face asta, asta nu inseamna ca cineva din acest univers nu traieste exact ca in cartile de dragoste, nu? 🙂
Ce teme doresc sa dezbat aici ? A doua sansa acordata iubirii si relatia de cuplu abuziva in carti dar si in realitate.
Ai curajul de a spune GATA!
Vreau sa va vorbesc despre o carte interesanta citita recent, “Jurnalul Aurorei Serafim” de Sidonia Drăgușanu care m-a ajutat mult in aceasta paralela. Cunosc deja tipologiile de personaje ale unei povesti de dragoste si am fost foarte atrasa de acest subiect pentru ca inspira la visare. Cartea vorbeste despre evolutie, despre a doua sansa dar nu doar in iubire. Vorbeste despre a doua sansa la o viata normala, inconjurata de lucruri care aduc placere dar si liniste sufleteasca. Personajul principal este Aurora Serafim, o femeie ce a fost abuzata psihic de iubitul ei si care a evadat disperata in necunoscut. Aceasta incertitudine o vedem mai peste tot, atata in viata reala cat si in cea a personajelor fictive. Ce este important de admirat aici este curajul, chiar daca acesta nu vine intotdeauna voit, dar se manifesta si intareste personajele feminine in a lua o decizie cruciala, care schimba vieti.
Aurora incearca sa se dedice lucrurilor care ii aduc liniste sufleteasca si anume copiilor, fiind educatoare. Isi alina ranile si incet incet se ridica, devenind mai puternica. Asta nu inseamna ca traumele dispar si ca uneori puterea de vindecare este doar o masca, ceva pentru lumea din exterior, dar si pentru propriile trairi. Daca iti spui de multe ori ca esti bine, poate ajungi sa te crezi nu?
Nu te uita inapoi!
De ce imi plac mie povestile despre a doua sansa? Deoarece le consider extrem de ancorate in realitate cu un efect extrem de frumos, atat in carti cat si in viata reala. Sigur vi s-a intamplat sa cunoasteti pe cineva care nu a trait viata care si-a dorit-o de la inceput si a facut o schimbare drastica. Poate o femeie la 40 de ani a divortat si a inceput alta relatie? Sau poate o femeie a divortat la 40 de ani si s-a dedicat lucrurilor care ii fac placere, lasand dragostea pe planul 2? Asa se intampla si in carti si intotdeauna exista un “trigger”, acel moment de revelatie care le face sa realizeze cat de importante sunt si ca trebuie sa se puna pe primul plan. Asa a facut si Aurora si mi-a placut foarte mult modul in care a spus NU si a dat pagina vietii sale. Important este sa nu te uiti inapoi si sa ai taria sa traiesti cu alegerile facute. O poveste de dragoste izvorata din alta incercare nu este un esec, este o recunoastere e esecului si un nou inceput, mai bun si de viitor. Poti spune NU de n ori, doar trebuie sa fii convinsa de raspunsul tau. Cred ca acest lucru este valabil in orice fel de relatie, fie ea din realitate sau din carti. Hotararea este aceeasi, doar trebuie exprimata si sustinuta.
Invata sa spui NU!
Un alt aspect pe care aceasta carte pune accent este abuzul in cuplu si modul in care femeia reactioneaza la acest lucru. In cazul Aurorei, ea a fugit, insa nu inainte de a suferi foarte mult pe aceasta tema, lucru ce a marcat-o pentru urmatoarele relatii. Intr-un fel acest subiect este direct legat de a doua sansa, pentru ca femeile abuzate chiar si psihic intr-o relatie tind foarte greu sa isi dea o alta sansa la dragoste si se inchid in sine. In cartile de dragoste, trebuie sa fie o persoana care sa insiste foarte mult, sa o ajute pe cealalta sa depaseasca acel moment de cumpana si sa capete incredere. Construirea acestei increderi dureaza, insa daca este cladita pas cu pas devine un lucru de nepretuit, care pune bazele relatiei viitoare. Fie ca femeia are rabdare cu barbatul sau invers, este foarte important sa comunice, sa fie sinceri si sa ajute prin gesturi si vorbe. Cand momentul 0 este parcurs, lucrurile se schimba si relatia devine mai relaxata, ce tanjeste dupa descoperire si implinire. Consider ca toate cele de mai sus pot avea loc atat intr-o relatie fictiva cat si intr-una reala, pentru ca principiile dupa care suntem claditi sunt aceleasi: dragoste si razbdare. Daca cele doua nu exista, toti am avea parte doar de esecuri in viata.
Mie nu mi se intampla des, insa am si eu situatii in care imi cert sotul pentru ca nu s-a purtat ca domnul Darcy sau ca un anume personaj masculin din cartile mele preferate. Cred ca inevitabil mintea iti fuge in acea directie, insa nu trebuie exagerat. Slava domnului ca au fost doar momente marunte, care nu au avut un mare impact asupra relatiei noastre 🙂
Sursa foto titlu : http://www.someecards.com
Articol scris pentru Spring SuperBlog 2019, proba 10.